Isvaksbad

En del i utbildningen under Adventure Academy är att utmana sina gränser och ta reda på hur man reagerar i olika extrema situationer.

Hypotermi och den egna kroppens reaktion vid nedkylning var temat för förra träffen.

Kraftig nedkylning med kroppstemperatur under 35 grader, så kallad hypotermi, kan vara ett farligt tillstånd. Allra snabbast går nedkylningen i vatten. Vatten leder bort kroppsvärmen 25 gånger effektivare än luft.

Vid utbildningstillfället marscherade vi 14 kilometer i snöstorm med 15 kilo på ryggen, sen fick vi stå stilla och börja frysa under cirka en timme innan det var dags att med kläderna på hoppa i en isvak.

Jag tyckte själv att jag var hyfsat kontrollerad under hela experimentet, men vad filmen inte visar är att jag inte kunde använda händerna alls efter badet. De var som två tunga klumpar, helt utan känsel, längst ut på armarna. Det gjorde att jag inte kunde klä av mig själv, alls.

Bra att veta om jag ska ut på riskis någon gång.

Badet övervakades noga av proffs från Expeditionsresor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *