Samiska nationaldagen

Idag är det den samiska nationaldagen och i Funäsdalen flaggas det på flera ställen. Eftersom mitt äventyr ska genomföras i Sápmi vill jag särskilt uppmärksamma dagen.

I Härjedalen finns tre samebyar, Mittådalen, Ruvthen sijte och Handölsdalen, med totalt ca 16 000 renar.

Nationaldagen firas över hela Sápmi och började i samband med FN:s internationella urbefolkningsår 1993.

Cirka 370 miljoner människor i 70 länder tillhör ett ursprungfolk som nästan alltid är i minoritet i ett land, vars gränser man själv inte bestämt. Den 13 september 2007 antogs urfolksdeklarationen av FN:s generalförsamling.

Nationaldagen hedrar minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. I år är det jubileumsår och många åker till Trondheim för att fira under en hel vecka. Hela programmet för Tråante 2017 hittar du här. 

Utanför Härjedalens Fjällmuseeum vajar alltid den samiska flaggan bredvid regnbågsflaggan, något som får mig att känna mig extra välkommen här i byn. Regnbågsflaggan hänger kvar sedan byn gästades av utställningen Queering Sápmi.

Kåta

På förskolan i Funäsdalen finns det ett samiskt rum där barnen kan mysa i en liten kåta och leka med gosedjursrenar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *