Barnturer i Funäsfjällen

Tips på superlätta dagsturer lämpliga för dig med små människor i Funäsfjällen. Passar den som vill prova att vistas med barn i fjällvärlden eller dig som är trött och sliten och inte orkar med ett större projekt med svajigt blodsocker och mycket logistik.

Svansjökläppen

Du kör längs med en brant slingrande väg rakt upp i alpin miljö. Fjällparkeringen i sig bjuder på en underbar utsikt och egentligen kan man stanna här och laga mat på gasköket. Utsikten innehåller norska toppar, fjällsjöar, stora och små vattenfall.

För de delar av sällskapet som orkar kan man göra en riktigt fin topptur med start från parkeringen. Den är två kilometer lång med 170 meters höjdskillnad. Glädjen över att hitta snö på toppen vet inga gränser.

Utsikten är fantastisk hela turen och bjuder på lite spänning där det är som brantast. De med mycket spring i benen orkar ända upp, de som inte åt upp sin frukost får fortfarande en högalpin upplevelse medan de väntar på fjällväggen.

Om ni är flera vuxna rekommenderas att den som fixade turmaten får cykla mountainbike tillbaka ner från fjällparkeringen.

Hitta till Svansjökläppen.

Andersborgs våffelstuga

Andersborg

Andersborgs våffelstuga ligger vid foten av LillSkarven i Tänndalen, en riktig favorit i alla väder.

Du tar bilen upp till en charmig fjällparkering och slipper stigningen. Från parkeringen är det cirka 1.6 kilometer flack och lätt vandring längs med markerad led.

Nästan hela vägen går ni intill en finfin liten bäck. Helt perfekt att hoppa fram och tillbaka över och spana efter små fiskar i. Låt barnen ta med en egen kåsa och dricka direkt ur bäcken så är äventyret fixat.

Våffelstuga

Det spelar egentligen ingen roll om ni kommer fram till våffelstugan eller inte.

Du som är vuxen kan slå dig ner på fjället och njuta av en magisk utsikt eller börja förbereda för ombytet som kommer att behövas när någon ofrivilligt plumsar i.

Kommer du fram till våffelstugan är det ett plus. Det tar ett litet tag för ögonen att vänja sig vid mörkret och de levande ljusen som ger ett sagolikt sken. Våfflan med rödingröra är ett kulinariskt alternativet.

Våffelstuga

Är det sol kan ni njuta på terassen och är det dåligt väder är det bara att kura ihop och mysa på en renfäll framför brasan.

Hitta till Andersborgs våffelstuga.

Spång

Flatruet

Sveriges högst belägna landsväg går mellan Mittådalen och Ljungdalen, 975 meter över havet. Du kan med andra ord köra rakt upp på kalfjället och stanna där det behagar. Utsikten är spektakulär och från vägen ges fri utsikt mot Helagsfjällen.

Låt barnen springa över fjället och leta skatter medan du själv njuter av medhavt kaffe i termos. När någon blir trött är det bara att lasta in i bilen och köra tillbaka. Stanna till i Mittådalen vid Renhornets hemslöjd och kolla på vackra samiska hantverk.

Flatruet måste upplevas, det är svårbeskrivet hur det känns att köra på så hög höjd. Magiskt kalfjäll med noll fysisk insats.

Ta det lugnt med renarna bara så att ni inte stör dem, på Flatruet är de många.

Funäsdalsberget

Från byns centrum går gondolbanan uppför Funäsdalsberget. Från Gondolen kan du sen fortsätta till fots ända upp till toppen. Det tar ungefär fem minuter som ensam vuxen men är svårt att uppskatta tidsåtgången med barn, allt från tio minuter till en hel dag. Hursom är det en trevlig tur.

Här finns också kåtor att kika på och det är allmänt trevligt att bara ströva runt på berget och äta medhavd fika.

Under sommaren 2017 kommer en samisk temapark, Lopme Laante, att lanseras här med både torvkåtor och rengärden. Det ser vi med spänning fram mot.

Funäsdalsberget och gondolen kan du inte missa, start mitt i byn.

Bäverstigen

Risnäset

Får ni lite tid över på eftermiddagen kan jag varmt rekommendera att låta barnen leka sig fram längs med Bäverstigen, med start vid Risnäsets fritidsområde.

Bäverstigen bjuder, förutom information om bävrar och ett fågeltorn, på en fantasifullt utformad äventyrsbana för de minsta. Perfekt för en 4-8 åring att klättra, klänga och hoppa fram längs med.

Strandpromenaden

Vill du inte till fjällls kan du spatsera längs med Strandpromenaden, med start i byn. Här hittar du en strand och gulliga grillplatser. Plocka lingon och blåbär och doppa fötterna i vattnet.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *