Att överleva en lavin

När du vistas i fjällvärlden utanför markerade leder och pister är det viktigt att ha koll på lavinrisken. Stina Slettenmark har överlevt en riktigt stor lavin, läs om hennes upplevelse och få lite tips för bättre lavinkoll.

De flesta lavinolyckor drabbar de som själva sökt upp branta snöfält, till exempel skoter- och skidåkare. I snitt inträffar en dödsolycka per år i Sverige, fem i Norge och ett hundratal i Alperna.

Stina Slettenmark släpades 250 meter med en lavin i Alperna för några år sedan. Hon beskriver en total overklighetskänsla.

Stina

–  En utomkroppslig upplevelse. Jag kommer aldrig att glömma dånet när hela snötäcket krackelerade och släppte. Det lät som ett enormt åskmuller. Sedan forsade jag I en rasande fart ner med snömassorna och befann mig ömsom i mörker under snön, ömsom ovanför snön. Plötsligt blev allt knäpptyst och kolsvart och jag satt fast som i ett skruvstäd. Då började jag förstå att jag var begravd under snön. Den malande tanken var ”det kan inte vara meningen att det ska sluta så här.”

Stina överlevde som genom ett mirakel när hennes turkompis lyckades lokalisera och gräva fram henne. Men upplevelsen har förändrat hennes skidåkning, och mycket annat i livet.

– Vi gjorde flera misstag och de försöker jag att undvika. Vi kände oss för trygga i en miljö därför att den var hemtam och vi gav oss iväg med för få timmar till mörkrets inbrott. Idag åker jag alltid med randonnebindningar och har med stighudar så att jag kan vända och gå tillbaka vid ett osäkert vägval. Jag införskaffade också en lavinryggsäck direkt efter olyckan.

topptur
Stina i rosa jacka och Mathilda i grå, på väg uppför Fäboåket vid Ramundberget. Foto: Louise Östberg.

Olika sorters laviner

Definitionen på lavin är en snömassa som rör sig. Flaklaviner uppstår genom att snötäcket brister och släpper ett flak av snö, som kan röra sig i en hastighet av 200 km i timmen. Flaklaviner är den typ som orsakar flest olyckor. Lössnölaviner utlöses, vid snöfall, på branta sluttningar. Oftast är snömängderna inte lika stora som i flaklaviner. Slasklaviner är vanligare under våren. Ett ökat flöde av smältvatten kan då sätta snön i rörelse .

lavin

Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om det lokala lavinläget är via lavinprognoser.se, där du hittar dagliga bedömningar av lavinfaran för välbesökta svenska fjällområden.

Andreas Bengtsson från Mountain Guide Travel ger några grundläggande tips:

  • Följ väderutveckling och prognoser
  • Gör lavinobservationer
  • Var aktsam med lä- och nordsidor
  • Undvik lutningar över 25-30 grader i 48 timmar efter snöfall eller vindtransport
  • Undvik terrängfällor
  • Gör stabilitetstest
  • Ha åkdiciplin

Två mer restriktiva råd från Lavinsäkerhetsrådet

  • Följ helst lederna eller pisterna
  • Åk i breda öppna dalar långt ut från sluttningarna

Läs hos lavinsäkerhetsrådet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *