Tillgängligare mtb-lopp i Funäsdalen

Cykelloppet Fjällturen tillgängliggör fjällmiljön och tävlingskontexten för fler.

Rättvist tävlande är ett sällan ifrågasatt koncept. Men det gör också att många idrottssammanhang kan bli exkluderande på olika sätt.

Det är klart att rättvisa är en viktig aspekt för den som vill stå på den olympiska prispallen, men många stora idrottsevent handlar snarare om gemenskap, samhörighet, naturupplevelser och om att utmana sig själv. Då kan könsuppdelning göra att transpersoner inte har någon klass att anmäla sig till, eller att du inte kan springa tillsammans med din bästa vän eller partner. Samma sak om du har en normbrytande funktionsvariation eller saknar de fysiska förutsättningarna för att cykla, springa eller hoppa samma distans som majoriteten. Kanske har du bara inte hunnit träna på grund av livet som händer, men vill ändå vara med.

Därför är det fantastiskt med de olika idrottsevents i Sverige som börjat tänka utanför de traditionella ramarna. Sockholms Brantaste är ett tidigare exempel på lopp där man skapat en könsneutral klass och till sommaren går starten för mtb-loppet Fjällturen, från Funäsdalen till Ramundberget.

Som en del i Fjällturens femårsfirande arrangeras nu Lapierre Electrical Race. En motionsklass där man välkomnar cyklister med el-mountainbikes för att tillgängliggöra loppet för fler.

Fjällturen blir därmed första arrangören i Sverige att tillåta el-mountainbikes.

Fakta Fjällturen

Ett av Sveriges största MTB lopp. Arrangeras i vacker fjällnatur. Loppet ökar snabbt och i år förväntas 1200 cyklister genomföra Fjällturen. Fjällturen är en del av Funäsfjällens cykelvecka med ett brett program. Fredagen den 14 juli arrangeras barn- och ungdomstävlingen Lilla Fjällturen Tour de Fyrfasen. Lördagen den 15 juli går Fjällturen med ett brett utbud av olika klasser och distanser. Mer information fjallturen.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *