Jag lånar bergen, topptur sex

– Mina superkrafter är att jag är stark, smart och snabb. Din superkraft är kärleken, mamma. Att du älskar mig så mycket.

Jag är glad att du ser det, att du märkt min hemliga superkraft.

Hela livet har jag längtat och förberett mig på att få känna och dela det stora. Jag har väntat på dig. Och nu går du här bredvid mig.

Bergen handlar inte om höjdmeter eller distanser. Det handlar om att hitta sina superkrafter. Att få gå bredvid en sjuåring och samtala. Bergen och vandringen ger tiden, tröttheten, den tunna huden som släpper igenom det viktiga.

Jag önskar att jag kunde säga att de är mina. Bergen. Men det är de ju inte, jag lånar dem. För ett helande, mäktigt äventyr. Att få hålla den lilla varma handen och dela klokskap under så många timmar.

”Ofta får vi höra att vår fjällkedja är Europas sista vildmark, ett naturlandskap opåverkat av människan. Men så är det förstås inte. Överallt finns spår efter människors aktiviteter. Fjällen har nyttjats av människan sedan inlandsisen smälte och fram till idag. Framförallt är det ett samiskt kulturlandskap, ett storskaligt beteslandskap präglat av många århundradens renbete.” Läs mer på samer.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *