Om Step Out Now

Jag som driver den här sidan heter Mathilda Piehl.

I Funäsfjällen finns mer än 60 toppar över 1000 meter. Under sommaren 2017 kommer en liten kärntrupp, bestående av mig och mina två barn (sex och två år gamla) att bestiga 10 av dessa.

Målet med äventyret är att lyckas motivera, engagera och förankra vandring som lustfyllt hos barnen. Det kommer att kräva styrka, glädje, kreativitet, flexibilitet och tålamod.

På den här sidan får du följa upptakten till äventyret, förberedelserna, träningen samt omgivningen under vinter och sommar. Du kommer också att få tips och trix för ett roligare och enklare uteliv.

Om mig

Mathilda och Mio
Foto Sara Lindqvist, Arkiv Q

Jag är född 1978 och har bott på öst- och västkusten, i Skåne, Jämtland och Australien .

De senaste tolv åren har jag bott och arbetat i Stockholm men under slutet av 2016 gick flyttlasset till Funäsdalen, en liten by med stort hjärta och regnbågsflaggan hissad längs med huvudgatan.

Till vardags arbetar jag som kommunikationschef på RFSL. Tidigare har jag bland annat varit chefredaktör för tidningen Kom Ut, gjort två dokumentärfilmer i Uganda (The Kuchus of Uganda) och Sydafrika (Are you a Girl or What?), skrivit rapporten Hbtq-ungdomar och idrott på uppdrag av Riksidrottsförbundet, jobbat som internationell projektledare och varit redaktör för Cykla.se.

Jag har också suttit som expert i Eurogames Expert Advisory Board och projektlett Powerplaykampanjen tillsammans med Svensk hockey. Jag var medarbetare till rapporten Alkohol spelar roll och redaktör för handboken Hbt i Utveckling samt lite annat smått och gott.

I grunden har jag en magisterexamen i statsvetenskap, en kandidatexamen i Genusvetenskap och ett Diploma in Advertising.

Foto: Fredrik Nilsson Pridepark 2016

Jag är feminist, hbtq-person, människorättsaktivist och såklart äventyrare.

Det som har varit min fritid, cykling, skidåkning, vandring och löpning har i och med flytten till Funäsdalen blivit en livsstil som präglar varje dag istället för helger och vissa vardagskvällar.

Varför äventyr med barn?

barn i ryggsäck
Foto: Daniel Granberg

Jag är kvinna och mamma.

Med två små barn måste jag anpassa mitt liv. Jag kan inte sticka till K2 i flera månader, även om jag vill. Man får leva vardagen efter förutsättningarna.

Ni som har små barn vet också att det är minst lika utmanande att gå tre kilometer med barn som att cykla Vätternrundan (flera gånger på raken).

Jag vill hitta de komponenter som gör vandringen till det ultimata familjeäventyret och samarbetet.

Vilka lekar leker man på vägen upp, vilka historier berättar man på vägen ned, hur byter man bäst en blöja i hård vind och regn, vilken mat uppskattas, hur klarar man en tappad napp, vad motiverar en sexåring, hur får man en tvååring att sitta i bärstolen, går det lättare att vandra i ett par Hello Kitty stövlar än i något annat, går det att fortsätta en tur när tvååringen vägrar ta på sig kläder efter blöjbytet i regn? Detta är frågor som jag vill utforska tillsammans med mina barn.